Werkwijze

Hebt u psychische hulp nodig en wilt u voor de behandeling van uw klachten in aanmerking komen voor een vergoeding door uw verzekering (18 jaar en ouder) of uw gemeente (jonger dan 18 jaar)? Gaat u dan altijd eerst naar uw huisarts. Deze maakt een eerste inschatting van de aard en ernst van uw problemen en kan u vervolgens doorverwijzen naar NL-PSY. Een verwijsbrief is in alle gevallen noodzakelijk om voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar of gemeente in aanmerking te komen. De verwijsbrief van de (huis)arts dient in ieder geval de volgende gegevens te bevatten:

  • De naam van onze praktijk
  • De datum van de verwijzing
  • De beschrijving van de (vermoede) psychische stoornis, met hierbij de verwijzing naar de SGGZ
  • De AGB code van de (huis)arts, met naam en woonplaats en de handtekening en/of praktijkstempel
  • Naam, adres, geboortedatum en BSN van de patiënt


U kunt op een aantal manieren contact opnemen met NL-PSY:

  • U kunt telefonisch contact met ons opnemen. Krijgt u de voicemail dan kunt u een boodschap met uw naam en telefoonnummer inspreken. U wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.
  • U kunt een mailtje sturen naar met uw gegevens. U wordt dan desgewenst via de mail of telefonisch benaderd.
  • U kunt het contactformulier op deze website invullen. Ook dan nemen wij contact met u op.
  • U kunt zich door de huisarts laten aanmelden bij NL-PSY. Wij zullen dan contact met u opnemen.
     

De intake

Voor de intake is het van belang dat u uw zorgpas en legitimatiebewijs meeneemt. Het eerste gesprek duurt meestal 90 minuten. Hierbij maakt u kennis met één van onze behandelaars en wordt uw klacht in kaart gebracht. In de intake wordt er in veruit de meeste gevallen een behandelvoorstel gedaan. Is dit niet het geval, dan wordt er samen met u gekeken naar de volgende stap, bijvoorbeeld een vervolggesprek of verder onderzoek.

De behandeling

Een behandeltraject is maatwerk en kan bestaan uit één of meer van de volgende vormen van therapie:

  • Individuele therapie
  • Cognitieve gedragstherapie
  • Farmacotherapie
  • Psychomotorische therapie
  • EMDR
  • Ouderbegeleiding
  • Thuisbegeleiding
  • Een combinatie van bovenstaande vormen van therapie


In de meeste gevallen zal gebruik worden gemaakt van een combinatie van de genoemde therapieen om tot een goede, op de individu gerichte, behandeling te komen. Dit wordt beschreven in een behandelplan. De behandeling is naast analytisch (hoe is de klacht ontstaan) ook altijd oplossingsgericht (hoe kunnen we komen tot een vermindering van de klacht) van aard. Het doen van oefeningen, binnen en/of buiten de behandelkamer, kan onderdeel zijn van de behandeling. Deze oefeningen zijn altijd toegesneden op het verhaal van de client.  Het is immers van belang dat ze leiden tot positieve ervaringen en uiteindelijk tot een afname van de klacht. Tijdens de gesprekken is er altijd ruimte voor de client om vragen te stellen. Ook de behandelaar zal de voortgang van de behandeling in de gaten houden en regelmatig even checken of jullie nog op de goede weg zitten.

Afsluiting

Afhankelijk van uw functioneren in de loop van de behandeling zal een behandeling worden afgesloten of worden verlengd.

Na het afsluitende gesprek wordt u wederom gevraagd twee vragenlijsten in te vullen. De eerste vragenlijst is bedoeld als een (objectieve) nameting om te kijken of de behandeling het gewenste effect heeft gehad. De tweede vragenlijst is een zogenaamd tevredenheidsonderzoek. Dit onderzoek wordt door uw zorgverzekeraar verplicht gesteld en geeft een beeld hoe u de behandeling en de behandelaar heeft ervaren.

 

Genderdysforie

Het gevoel dat het eigen biologisch (gegeven) sekse niet past bij de eigen (gender) identiteit, en daarbij gepaard gaande ernstig lijden, wordt genderdysforie genoemd. Vaak is er dan sprake van een sterke afkeer van iemands eigen lichamelijke geslachtskenmerken. Iemand met dit gevoel identificeert zich bijvoorbeeld als transgender, non-binair, transseksueel of anders.

Het uiten van dit gevoel of het uit de kast komen gaat vaak gepaard met veel stigmatisering vanuit de maatschappij. Mensen met genderdysforie hebben daardoor regelmatig te maken hebben met afwijzing, afkeuring en niet zelden, met uitingen van geweld. Het gevolg hiervan is specifieke psychische problematiek onder deze groep.

- Genderzorg

Per 1 januari 2024 biedt NL-PSY zorg aan voor mensen met genderdysforie in Zwolle. Deze zorg richt zich op de problematiek die speelt rondom mensen met genderdysforie. Het doel van NL-PSY is dat iedereen goede zorg krijgt die aansluit op hun behoefte. De zorg die geboden wordt is conform de richtlijnen van de Standards of Care, die zijn opgezet door het World Professional Association of Transgender Health (WPATH). Er wordt ingezoomd op , het onderzoek naar genderdysfore klachten, verminderen van de lijdensdruk, het vinden van steun, het bevorderen van het positieve zelfbeeld en ondersteuning in het ontdekken van de eigen genderidentiteit.

Deze zorg wordt verleend door een speciaal opgeleid genderteam in de opstartfase. Samen met specialisten vanuit het hele land werken wij aan een multidisciplinaire aanpak.

- Voor wie is deze type zorg ?

* Iedereen die het gevoel heeft dat het biologische geslacht niet past bij zijn/haar/hun gevoel en hierbij
   behandeling nodig heeft.
* Psychologische hulp voor vragen over genderdysforie/ genderidentiteit.
Hulp bij de verwerking van het transgenderisme en eventuele transitieproces van een familielid of
   partner.
Hulp voor u en uw partner om met de nieuwe situatie samen uw weg te vinden.
Ondersteuning bij het gehele sociale, psychische en medische transitieproces.
Nazorg in de vorm van psychische ondersteuning na de medische transitie.

Deze vorm van zorg valt in het basispakket van alle zorgaanbieders waar wij contracten mee hebben.

Wat doen we niet?

  • Daar waar verslavingszorg de inzet van behandeling is.
  • Forensische psychiatrie, onderzoek naar delictgevaar.
  • Ernstige eetstoornissen.

 

Contact

NL-PSY
Fabrieksweg 4
Postcode 7902 NM Hoogeveen

0528-769033

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.