Jeugd en Gezin

Het opvoeden van een kind gaat niet altijd vanzelf. Soms zijn er problemen die het dagelijks leven van het kind, het gezin en de omgeving beïnvloeden. Sommige problemen van kinderen hebben te maken met het opgroeien. Die verdwijnen na korte tijd vanzelf weer. Maar u kunt als ouder ook het gevoel hebben dat er iets aan de hand is wat niet vanzelf over zal gaan. Dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar NL-PSY.

Uw zoon of dochter heeft misschien moeite met naar school gaan, het aangaan van sociale contacten, is onrustig, somber of angstig. Voor ouders zijn het gedrag en de emoties van hun kind best wel eens lastig te begrijpen. U heeft misschien veel vragen. Wij van NL-PSY bieden onderzoek, diagnostiek en specialistische behandeling.

NL-PSY behandelt een breed scala aan psychische problemen. Hieronder vindt u voorbeelden hiervan:

  • AD(H)D
  • Autisme Spectrum Stoornissen (ASS)
  • Angststoornissen
  • Eetstoornissen
  • Hechtingsstoornis
  • Zelfverwonding
  • Slaapstoornissen
  • Bedplassen
  • Gedragsstoornissen
  • Persoonlijkheidsstoornissen
  • Psychotische stoornissen
  • Stemmingsstoornissen
  • Traumagerelateerde stoornissen


Wat doen wij om de problemen in kaart te brengen?

  • We houden één of meer gesprekken met u als ouders. Daarin gaat het over dit soort vragen: wat voor problemen zijn er? Hoe is de ontwikkeling van het kind? Hoe gaat het in het gezin? Wat denkt u dat de oorzaak van de problemen is?
  • We houden één of meer gesprekken met uw kind. Daarin gaat het bijvoorbeeld over hoe uw kind zich voelt en wat hij/zij zoal doet. De psycholoog of psychiater kan uw kind ook vragen om een opdracht uit te voeren, bijvoorbeeld een schrijfopdracht of een tekenopdracht.
  • Soms houden we ook gesprekken met het hele gezin.
  • Soms bellen we de leerkracht van uw kind (met uw toestemming) om te vragen hoe uw kind het doet op school. Hoe gedraagt hij/zij zich? Hoe gaat hij/zij om met andere kinderen en met volwassenen?
  • Soms doen we ook een psychologisch onderzoek. Dit bestaat bij kleine kinderen uit spelen, tekenen en opdrachten doen. Bij grotere kinderen gebruiken we tests (bijvoorbeeld vragenlijsten en (teken)opdrachten). Deze tests meten de intelligentie van uw kind of ze geven een beeld van de persoonlijkheid van het kind.
  • Als het nodig is, sturen we u door naar een kinderarts. Die zal uw kind lichamelijk onderzoeken.


Het is niet altijd nodig om al deze onderzoeken te doen. Soms is een gesprek met u en uw kind genoeg.

Mogen uw kinderen meebeslissen over hun behandeling?

Kinderen tussen de twaalf en zestien jaar mogen meebeslissen. Kinderen boven de zestien kunnen zelfstandig hulp zoeken. Er is dan geen toestemming van u nodig.

 

Informatie voor kinderen en jongeren


Waarom gaan kinderen en jongeren naar een psycholoog?

Eigenlijk zijn er heel veel redenen waarom kinderen en jongeren bij ons komen. Soms is er iets gebeurd wat je niet goed begrijpt. Bijvoorbeeld als je vader en moeder gaan scheiden. Soms ben je erg bang voor iets. Misschien heb je iets heel naars meegemaakt waar je steeds aan moeten denken.

Sommige kinderen en jongeren vinden het moeilijk om vrienden te maken. Je voelt je alleen en verdrietig. Of je maakt veel ruzie, thuis of op school. Misschien heb jij nog een andere reden om bij ons te komen, dat kan natuurlijk ook.

 Misschien vind je het een beetje eng om naar een psycholoog te gaan. Of raar. Misschien kijk je ertegenop omdat je niet precies weet wat je kunt verwachten. Maak je er niet te veel zorgen over. Want praten met een psycholoog is niet eng. En je bent ook zeker niet gek als je met een psycholoog praat. Wij kunnen je juist helpen om problemen op te lossen waar je zelf niet uitkomt, waardoor je je beter gaat voelen. Daarom hopen we dat je ons wilt vertellen over de dingen die goed gaan in je leven. En ook over dingen die jij moeilijk vindt in je leven en waar je je misschien rot over voelt. Of verdrietig, of bang of boos.

Wat doet een psycholoog?

Als je voor de eerste keer bij ons komt, willen we je graag goed leren kennen. Onze psycholoog stelt je dan vragen en luistert ook goed naar je eigen verhaal. Waar maak jij je zorgen over? Wat vind je moeilijk of waar ben je boos of verdrietig over? Hoe ga je daarmee om? En wat wil je graag veranderen in je leven? Samen bekijken we hoe jij daar kunt komen. En hoe je het beste met je problemen om kunt gaan. Het kan zijn dat je een paar keer alleen bij de psycholoog komt. Het kan ook dat je samen met je vader en/of moeder komt.

Hoe is het om met een psycholoog te praten?

De meeste kinderen en jongeren vinden het fijn om te kunnen praten over de dingen waarover ze zich rot voelen. Ze worden minder boos of verdrietig. Of zijn opgelucht omdat ze hulp krijgen bij het oplossen van hun probleem. Soms is het in het begin best moeilijk om te praten over nare gevoelens. Misschien weet je er zelfs de woorden niet voor. Dat is niet erg. De psycholoog helpt je daarmee. Uiteindelijk zul je merken dat je je er beter door gaat voelen, omdat je leert hoe je dingen zelf kunt veranderen. Je zult zien dat er meer lukt dan je vooraf dacht!

Blijft mijn probleem wel geheim?

Ja, want psychologen hebben geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat de psycholoog jouw probleem dus niet zal doorvertellen aan school of aan andere mensen als jij dit niet wilt. Dit kunnen jullie samen bespreken. Voordat er een schoolgesprek of een oudergesprek plaatsvindt spreken we eerst met jou door welke informatie jij wel of niet met anderen wilt delen.

Mag ik meebeslissen over mijn behandeling?

Kinderen tussen de twaalf en zestien jaar mogen meebeslissen. Kinderen boven de zestien kunnen zelf hulp zoeken. Er is dan geen toestemming van je ouders nodig.

Contact

NL-PSY
Fabrieksweg 4
Postcode 7902 NM Hoogeveen

0528-769033

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.